Pages

29 June 2014

Home » » Ada Apa Dalam 6 Bulan Ni?

Ada Apa Dalam 6 Bulan Ni?

Assalamualaikum.



First of all aku nak ucap selamat menjalani ibadah puasa kepada seluruh umat Islam sedunia. Hari ni 1 ramadhan 1435H macam mana puasa korang? harap masing-masing tabah melawan PHD hawa nafsu sendiri tu. Kan.

Lama benar rasanye aku tak menconteng kat dalam blog aku ni. Dekat 6 bulan rasanye. Maklumlah sibuk sikit dengan urusan duniawi ni. Ape cerita dengan hidup aku selama ni. Iyelah sejak aku balik dari trip pergi Kelantan hari tu hidup aku jadi sibuk sikit. Dengan In-Plant training lagi. Final exam lagi. Dengan macam-macam lagi la kerenah duniawi aku ni. Nak dicerita satu persatu memang tak tertulis. 

So hari ni macam banyak masa. So aku nak karang sikit la apa jadi kat aku dalam tempoh blog aku berhabuk ni. So aku start dari masa aku. Baca kat bawah.

Alhamdulilah sekarang ni aku dah masuk ke semester 5 di GMI. Sem ni aku kena praktikal dekat luar. Biasa la tu. Aku dapat tempat dekat satu company di Petaling Jaya sana. Kerja aku dekat situ adalah kena mengena sikit dengan network. Daripada mouse dekat PC sampai la ke rack server aku kena main. Ada time tu kalau takde kerja kat office serius sumpah bosan. Nak tidur tak boleh. Tapi kalau dah ada kerja yang datang menyinggah nak duduk dekat kerusi pun susah.




Lepas tu dalam dua minggu aku start in-plant training ni aku kena turun site dekat Hospital Putrajaya dengan Institut Kanser Negara. Mula-mula gembira la jugak pasal dekat dengan rumah aku kat bangi tu. Tapi lepas tu jadi tak best pulak. Sebab kerja yang aku buat kat site tu tak berapa nak seronok. Bosan la senang cakap. Mungkin boss aku tu nak bagi aku pengalaman kot. Entah la. Tapi syok jugak la sebab kerja aku pusing satu hospital tu buat kerja.



 Macam-macam la aku boleh tengok macam equipment bilik bedah tu. Bilik mayat. Wad VIP. Sampai lah ke bilik wad bersalin. Yang ni sumpah best yang mana aku rasa pengalaman yang aku takkan lupa la. Time tu kena masuk wad bersalin cari barang. Then time tu jugak ada orang nak bersalin. Aku takde la pegi tengok orang tu bersalin tapi aku dapat dengar secara live macam mana teriakkan ibu nak bersalin ni. First time dengar tu rasa teruja. Tapi tetibe jadi meremang bulu tengkuk aku. Tak tau nak gambarkan tapi apa yang aku dapat cakap semua wanita kat dunia ni memang kuat. Salute them. Respect them. Time ni la berangan nak jadi seorang ayah. haha. Nampak macam lawak tapi itu lah hakikat. And satu point lagi. Nurse-nurse muda kat sini semua stok boleh buat calon menantu untuk mak abah aku. Dapat la merasa tengok pemandangan bidadari dunia kejap. kah.

So banyak tak banyak sikit tak sikit aku belajar dari aku praktikal ni. Merasa la jugak masuk ke bilik data centre. Tengok macam mana secure nak masuk dalam data centre. Sejuk dalam tu. Then melayan kerenah klien IT dekat company ni daripada masalah sekecil zarah sampai lah sebesar bulan. Macam mana rasa jadi kuli dan macam mana rasa curi tulang haha. Jangan tiru ini.


Oh yee terima kasih la dekat Faiz kawan satu tempat praktikal aku yang tabah melayan kerenah aku beli speaker Altec Lansing dekat low yat masa balik kerja hari tu. Besar jugak la kotak speaker tu dia sanggup pegang dari low yat sampai bangi. Thanks again.

So tak habis lagi cerita aku ni. Panjang lagi kot. Muntah hijau la korang nak baca. Ni mega punya entri sebab nak cover 6 bulan punya cerita haha.

Sepanjang aku praktikal ni aku diberikan elaun oleh company aku tu. Banyak tak banyak la. Dalam 4 bulan boleh dapat 2k something. So bahagi la 4 haha. Know what, benda yang paling aku nak buat masa aku dapat motor LC aku tu adalah aku nak bagi cantik motor tu. Tapi barang LC ni modal dia besar sikit. Daripada cover set sampai la ke barang enjin semua makan duit. Tu sebab aku pendam perasaan aku hampir setahun sebelum aku boleh buat motor LC aku tu. Yet semua tu pakai duit elaun praktikal aku. Nampak? haha.










Daripada cover set sampai sport rim semua ni duniawi belaka. Rentung duit aku. Tapi takpe la aku puas. Lantak la orang nak cakap apa asalkan aku tak kacau duit mak abah aku. Rasa terharu pakai duit sendiri ni. Then lepas tu aku buat balik topset servis LC ni memandangkan dekat setahun dah aku pakai blok FZ. Ternyata blok fz ni tahan. Calar halus mulus je. Repair apa yang patut. Rentung lagi duit aku. By the way sekarang aku dah tak nak tambah apa-apa lagi kat motor kesayangan ni. Dah cukup puas. Barang-barang kelajuan pun aku banyak dah jual pakai yang standart balik. Lepas ni aku nak fokus dekat kamera pulak. insyaallah slow-slow hehe.

Bulan april yang lepas, aku kembali semula ke GMI sebagai seorang student semester 5. Orang cakap dah hampir memegang gelaran senior tertinggi haha. So aktiviti pun macam biasa. Pergi kelas balik kelas. Dan subjek untuk semester 5 ni pun tak banyak sangat. Ada dua kelas je pun yang kena masuk. Masa memang banyak terluang masa ni. Berbekalkan semangat yang ada akhirnye Cameroon Highlands menjadi tempat untuk aku bersuka ria sebelum menghadap minggu menyiapkan proposal FYP dan final exam. Dah lama nak jejakkan kaki dekat sana sebelum ni ada plan nak pergi tapi tak jadi. So kali ni memang hati aku kering walaupun takde yang nak ikut aku tetap akan pergi jugak.



Berbekalkan semangat 4 orang anak muda yang kacak kitorang pun gerak la ke cameroon highlands tu seawal pukul 4 pagi. Happy giler aku time ni haha. Full tank minyak motor masing-masing dan keluar ikut sungai besi sampai la ke RnR tanjung malim. Rest kejap then terus sambung perjalanan. Samapi RnR Tapah isi minyak lagi dan terus masuk exit tapah. Nampak simpang 3 ambik kiri pastu terus je sampai ke cameroon highlands. Jalan nak naik ikut tapah ni sempit sikit. Pastu memang berliku. Sampai dekat pertengahan jalan nanti akan nampak satu air terjun tepi jalan. Memang cantik. Tapi kalau nak selesa sikit ikut la simpang pulai. Jalan dekat situ besar sikit.
















Lebih kurang pukul 9 pagi kitorang sampai kat cameroon highlands. Lepas tu terus cari hotal budget murah check in terus. Then rehat kejap dalam 1 jam baru la kitorang keluar cari makan. Serius walaupun matahari dah naik tapi tetap sejuk. Nyaman gitu. Lauk pauk pun sejuk haha. Dan petang sikit baru la kitorang pusing-pusing kat pekan dia ni. Masuk ladang strawberry, tengok ladang lebah, ladang teh dan pasar malam dia. Kira kalau nak best stay la sini dalam 3 hari 2 malam macam tu. Tapi sebab nak potong kos kitorang stay 2 hari 1 malam je. Tapi best la.



Then sabtu petang tu kitorang gerak balik ikut simpang pulai. Kena pulak petang tu hujan lebat. Memang basah lecun kitorang haha. Tapi jalan corner dia memang best. Sempat la aku layan kejap even jalan basah sebab hujan. Kira ni corner terbaik selepas corner dekat jalan Grik kedah sana. Ada masa nanti aku nak repeat balik corner kat sini. Ishhhhh geram.

Selepas habis trip tu tension datang akhirnye pasal dah kena fikir idea FYP ataupun final year project. Time ni memang dugaan datang dekat aku. Dekat nak habis tarikh hantar projek dekat supervisor group aku masih blank dengan idea tak tahu nak buat apa. Masa ni aku demam. Time tengah demam tu la nak serabut fikir pasal projek apa nak dibuat. Memang stress lah. But in the end kitorang dapat jugak idea untuk buat apa. Selesai dengan supervisor hari untuk present project proposal pun tiba. Benda yang kitorang tak jangka. Verifier cakap group lain pun implement konsep yang sama dengan projek kitorang. So verifier bagi option untuk go on dengan kitorang tu tapi dengan penambahan features baru ataupun tukar projek lain. Time ni moral aku agak down kejap la pasal reaksi verifier memang mintak kitorang tukar projek lain.


Aku ingat lagi, petang lepas present tu aku keluar amik angin kejap. Pergi kat port rahsia aku pastu tengok sunset tenggelam. Dekat situ aku fikir balik. Memang la sakit 2 minggu punya kerja buat tetiba dapat result macam tu. Report kena kritik. Sakit hati pun ada. Tapi salah kitorang jugak lah. Tak spy secara keseluruhan projek group lain. Then kerja last minute. And sebenarnye aku sendiri pun tak berapa nak faham betul apa projek kitorang buat tu. Semuanye last minute.

Then lepas semua dah macam biasa kitorang start fikir balik apa nak buat. Go on atau tukar projek. Mula-mula majoriti nak go on tapi last-last semua setuju nak tukat projek baru. Idea baru projek kitorang ni takde la lama sangat nak cari. Semua starting bila entah kenapa otak aku asyik fikir pasal something yang ada kena mengena dengan wireless. Then buat le research sikit projek pasal wireless ni. Tak lama lepas tu bingo dapat pun idea. Dalam masa seminggu kitorang buat balik proposal. Memang pulun habis sampai tertido time buat kerja haha. Pukul 1 pagi buat slide esok pagi nak kena present untuk second presentation.


Actually time present tu pun group kitorang kena hentam lagi. Itu ini ditanye. Tapi berkat ketabahan kitorang tu projek kami akhirnye diterima. Walaupun kena perbaiki sikit but finally proposal has been accepted. Itu yang penting. Untuk semester 6 nanti aku sure yakin memang akan sibuk + pening kepala + stress + muntah hijau punye lah. Harap berjaya la projek kitorang tu insyaallah.

Selesai bab project proposal aku kena menghadap final exam pulak. Macam biasa lah. Walaupun ada dua paper je tapi bab menghafal teori ni memang aku benci. Tapi kena pandai la nak cover. Paham sendiri lah haha. Moga result dan pointer untuk semester 5 ni baik belaka semuanye. insyaallah amin.

Habis je minggu exam semua happy je. Hilang sikit beban dekat kepala ni. Kebetulan habis je paper tu esoknye besday aku. Aku paham benar la perangai member-member aku ni. Kalau sebelum ni kena dekat besday aku je mesti dah cuti semester time tu. Tapi kali ni tak boleh nak elak. Malam tu jugak aku kena dengan member aku. Macam biasa la tepung dengan telur. Itu kalau dimasak jadikan lempeng sedap jugak. Ini tak aku jugak yang nak dibalingnye. 



Malam tu aku bermandikan tepung dan telur. Tak banyak pun pasal sebungkus telur berjaya aku pecahkan dari tangan Ali. 10 bonus point dekat situ haha. Ada la sekali aku tergolek pasal lari dari kena baling. Epik giler. Ni semua salah selipar. Kalau tahu aku pakai kasut. Kah. Terima kasih la kawan-kawan sebab ingat besday aku yang selama ini cuba aku selindungkan tarikhnye. Sempoi ewahhh ewahhh haha. Paling best greeting daripada awak. Yee awak. Sangat saya hargai. And don't let this friendship ruin again yeaa. Just in friend zone. Dan paling bermakna sms daripada mak. Terima kasih lahirkan Adha. Someday I make you proud of having a son like me. Wait yee mak hehe.


Sekarang ni tengah cuti semester. Tak lama. 3 minggu je. Target aku nak rehat puas-puas. Sambil tu nak cuba berubah. Oh yee aku baru angkat lens 50mm. Hadiah untuk diri sendiri. Kena racun dek bokeh haha. So lepas ni tak tahu bila lagi akan ada mood nak update blog ni. Mungkin tahun depan. Mungkin 5 tahun lagi. Rasa rindu dengan zaman kemeriahan blogging dulu. Sekarang dah kurang lah. Ok lah. Itu je nak sembang. Ada masa gua update lagi. Sorry bazirkan bandwidth internet korang. Gambar banyak sangat haha.

p/s : panas kan cuaca sekarang. el nino eh?

9 comments:

Yu Yun said... [Reply]

cantiknya bro shoot photo2 tu...

Anonymous said... [Reply]

I like the valuable information you provide in your articles.
I will bookmark your blog and check again here regularly.
I am quite certain I will learn lots of new stuff right
here! Best of luck for the next!

My site; silk sleep mask

Adha said... [Reply]

@Yu Yun thanks. shoot saja2 je tu haha.

tiga lalat said... [Reply]

Salam. Hee gambar dr lens 50mm yg hebat.

Adha said... [Reply]

@tiga lalat wslam. 2 gambar last tu je pakai 50mm. yg len pakai kitlens dgn xperia je haha.

Cik Anese Sophea said... [Reply]

salam. sem4 dah ade FYP eh? memang start sem4 tu dah busy ke?

Green World Slimming Capsule Asli said... [Reply]

Obat Pelangsing AMPUH

Obat Tradisional Maag paling Ampuh dan Alami said... [Reply]

NICE

Пётр Ларионов said... [Reply]

Тут по ссылке:) индивидуалки Москвы фото
Приеду в гости в любой район Москвы и Подмосковья. Сделаю все чтобы ты остался мной доволен!

Para Pengikut Yang Superb Setia hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...